Etikos sargai skelbia: nepatinka – nevykdyk

Visai atsitiktinai į rankas pakliuvo Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) raštas, kurio turinys buvo tikra staigmena. Rašte skelbiama, kad nesutinkant su VTEK sprendimu, šis sprendimas neturi būti vykdomas. O jeigu visai tiksliai – asmeniui kyla pareiga atsisakyti vykdyti tuos VTEK sprendimus, kurie, asmens nuomone, yra neteisėti.

Šią savo poziciją VTEK pareiškė Lietuvos vyriausiajam administraciniam teismui byloje, kurioje sprendžiamas klausimas dėl žalos, padarytos paviešinus privačių interesų deklaracijos duomenis, atlyginimo. Galima priminti 2012 m. vasarą vykusias diskusijas dėl VTEK sprendimo viešinti visų valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų (jų yra apie 100 tūkst.) privačių interesų deklaracijas. Dėl kilusių neigiamų atgarsių (įskaitant užsienio reikalų ministro raginimą neviešinti diplomatų privačių interesų deklaracijų), teismuose pareikštų ieškinių VTEK sustabdė šį savo sprendimą, nepraėjus nė dviem mėnesiams nuo sprendimo įsigaliojimo. 2013 m. vasarą Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas VTEK sprendimo punktus, kuriais valstybinėje tarnyboje dirbantys asmenys buvo įpareigoti iš naujo elektroniniu būdu pateikti privačių interesų deklaracijas ir kurie numatė pateiktų deklaracijų viešinimą,  pripažino prieštaraujančiais Viešųjų ir privačių interesų derinimo įstatymui. Tokiu būdu visuotinis privačių interesų deklaracijų viešinimas buvo pripažintas neteisėtu ir nutrauktas jam net nespėjus pilnai prasidėti.

Grįžkim prie VTEK rašto. Taigi, komisijos nuomone, asmuo, prieš vykdydamas teisės akte nustatytus reikalavimus, privalo įvertinti, ar šie reikalavimai yra teisėti. Jeigu reikalavimai neteisėti, asmeniui kyla pareiga atsisakyti juos vykdyti. Priešingu atveju asmuo bus apkaltintas dalyvavęs neteisėtoje veikloje.

Verta pacituoti VTEK raštą: „Pareiškėjai buvo žinoma, kad užpildžius ir pateikus privačių interesų deklaraciją, joje nurodyti duomenys bus paskelbti viešai. Šiuo atveju svarbu pažymėti, kad pareiškėja yra valstybės tarnautoja, todėl jos elgesiui keliami atitinkami veiklos teisėtumo reikalavimai. Jeigu pareiškėja manė, kad privačių interesų deklaracijos pateikimas komisijai ir viešas deklaracijos duomenų paskelbimas yra neteisėtas, ji privalėjo atsisakyti vykdyti neteisėto poįstatyminio teisės akto nuostatas ir apie tai informuoti institucijos, kurioje dirba, vadovą bei komisiją. Konstitucinis Teismas 2004 m. gruodžio 13 d. nutarime yra pažymėjęs, jog valstybės tarnautojams negali būti duodami neteisėti pavedimai ar nurodymai, valstybės tarnautojai negali tokių pavedimų ar nurodymų vykdyti ar būti kitaip verčiami jiems paklusti. Nagrinėjamu atveju pareiškėja užuot ėmusis aktyvių veiksmų siekiant išvengti, kaip teigianti, neigiamų teisės akto reikalavimų vykdymo padarinių, pati tuos reikalavimus vykdė. Jai kaip kvalifikuotai ir ilgametę darbo patirtį turinčiai teisininkei buvo gerai žinoma, kad taip elgdamasi ji dalyvauja galimai neteisėtuose veiksmuose ir prisideda prie savo teisių pažeidimo. Kitaip tariant, pareiškėja žinojo apie savo veiklos pasekmes ir sąmoningai jų siekė, todėl atsakomybė už padarinius tenka jai pačiai.“

Pasirodo, atsakomybė už teisės aktų teisėtumą (atitikimą aukštesnės galios teisės aktams) tenka ne šiuos teisės aktus priimančioms institucijoms, o teisės aktus vykdantiems asmenims. Egzistuoja ne draudimas duoti neteisėtus nurodymus valstybės tarnautojams, bet pareiga valstybės tarnautojams išsiaiškinti jiems duotų nurodymų teisėtumą ir atsisakyti vykdyti neteisėtus nurodymus. Belieka atsakyti į klausimą, kaip toks aiškinimas suderinamas su valstybės tarnautojų veiklos etikos principais, konkrečiai su pagarbos žmogui ir valstybei principu, kuris reikalauja laikytis Konstitucijos, įstatymų, kitų teisės aktų, laiku vykdyti pavedamas užduotis, laikantis teisės aktų reikalavimų. Taip pat be atsakymo lieka klausimas, kam reikalingi Konstitucinis Teismas ir administraciniai teismai, jeigu dėl teisės aktų nuostatų teisėtumo gali spręsti kiekvienas savo paties nuožiūra, o jo priimtas sprendimas yra galutinis ir neginčijamas, tereikia apie šį sprendimą (kuris gali būti ir sprendimu atsisakyti vykdyti teisės akto reikalavimus) informuoti kitus asmenis.

2 Responses to “Etikos sargai skelbia: nepatinka – nevykdyk”

  1. stasys parašė:

    o kur tą raštą rasti?

    • aAD parašė:

      Raštą galima rasti pagal nuorodą, kuria papildžiau tekstą.