Duomenų subjekto sutikimas tvarkyti asmens duomenis. Specialiosios sąlygos: sutikimas turi būti duotas, turint pakankamai informacijos apie numatomą vykdyti asmens duomenų tvarkymą

Būtina sąlyga, kad galiotų duomenų subjekto sutikimas tvarkyti asmens duomenis, – šio sutikimo gavimas po to, kai duomenų subjektas buvo supažindintas su duomenų valdytojo ketinamu vykdyti asmens duomenų tvarkymu. Duomenų subjektui privalo būti suteikta informacija apie visus esminius ketinamo vykdyti asmens duomenų tvarkymo aspektus, kad duomenų subjektas turėtų realią galimybę įvertinti, kokią įtaką ši veikla turės jo privačiam gyvenimui, informacijos apie jį saugumui ir paplitimui, taip pat kitus duomenų subjektui aktualius niuansus. Todėl duomenų valdytojas privalo sąžiningai nurodyti duomenų subjektui, kokius asmens duomenis ir kokiais konkrečiais tikslais jis tvarkys, kaip ilgai truks asmens duomenų tvarkymas, kokius veiksmus su asmens duomenimis atliks, kaip naudos asmens duomenis, kam teiks asmens duomenis, ar asmens duomenis viešins. Duomenų valdytojas privalo nurodyti ir kitus svarbius asmens duomenų tvarkymo aspektus bei supažindinti duomenų subjektą su jo teise atšaukti duotą sutikimą.

Visa informacija apie planuojamą asmens duomenų tvarkymą privalo būti pateikta duomenų subjektui aiškiai ir suprantamai, duomenų subjektas negali būti verčiamas pats šios informacijos ieškoti – kreiptis į duomenų valdytojo nurodytus asmenis, ieškoti informacijos duomenų valdytojo nurodytame interneto puslapyje ar pan. Be to, teikiama informacija turi būti adaptuota duomenų subjekto gebėjimui ją suprasti: negali būti vartojami tik specialistams suprantami terminai, juo labiau, informacija negali būti pateikiama duomenų subjektui nepriimtina kalba. Jeigu siekiama gauti nepilnamečio sutikimą dėl jo asmens duomenų tvarkymo, pateikiamos informacijos tekstas turėtų būti dar labiau supaprastinamas ir padaromas suprantamu vaikams. Nutylėjus svarbią informaciją apie duomenų valdytojo planuojamą asmens duomenų tvarkymą ar nepasirūpinus, kad teikiama informacija duomenų subjektui būtų suprantama, duomenų subjekto duotas sutikimas laikomas negaliojančiu, o jo asmens duomenų tvarkymas – vykdomu neteisėtai.

Comments are closed.